dapur mingming: menu daging qurban - daging masak blackpepper

haiiii....hari ni mingming kembali untuk DAPUR MINGMING - DIY....sebab masih terbayang-bayang dan terasa-rasa kelazatannya....macam biasa lah kan, sendiri masak tapi sendiri jugak yang puji abisss. hahaha...bukan mingming yang pandai masak tapi resepi dia ni yang memang sedap! korang mesti kena cuba resepi sebab memang memang memang simple sesangattttt! terima kasih lah kepada tuan blog yang upload resepi ni.

hari tu ofismate encik miumiu ada bagi daging kurban kat kitorang....tapi nak masak daging tu asiklah bertangguh aje! sebabnya kitorang tak pandai nak potong daging tu cemana.....kitorang dah tanyakan pada ummi mingming, tapi jawapan ummi mingming memang style laaaa....ummi cakap, "entahlah...ummi main hentam belasah aje potong daging tu".....huhuhu...

mingming tanyakan pulak pada mak mertua mingming tapi mak mertua mingming pun tatau nak terangkan cemana....sebab dia selalu beli daging batang pinang aje.... daging qurban yang kitorang dapat ni tak pasti pulak bahagian mana....berbekalkan semangat yang jitu, mingming pun main belasah aje lah potong daging tu....

tengahari ahad hari tu - masa encik miumiu tengah sidai kain kat depan rumah, jiran kitorang (kak seri & suami) baru balik dari beli barang kat giant...encik miumiu pun sembang2 la dgn diorang sebab jarang nak terserempak dgn diorang ni.... maklumlah, diorang ni bukak kedai makan. biasa tutup kedai pukul 1 pagi, mana nak sempat bersua muka...... hari ahad macam ni lah boleh sembang-sembang...entah macam mana tetiba encik miumiu tanyakan tips untuk masak daging.

suami kak seri: kena rebus dulu daging tu baru senang potong.... kalau bab masak,hang tanya akak hang ni. dia yang terer bab masak ni (sambil tunjuk kat bini dia)

laju aje mulut kak seri bagi resepi, tips dan petua nak masak kari daging kat encik miumiu. masa tu, mingming kat dapur tengah perap daging, nak masak blackpaper katanyaaaa.... sebab masa cari-cari idea nak masak apa daging ni, mingming tengok resepi blackpaper ni macam sempoi aje. 

tiba-tiba encik miumiu meluru masuk ke dapur.......




ya ampunnnnnn......sweet sangat kak seri ni tau! kite mintak resepi, dia siap bagi bahan-bahan nak masak lagi tuuuu.....dia bagi pakej - rempah kari, bawang putih, bawang merah, halia, kayu manis, buah pelaga, kiub ayam, santan....susah2 bungkuskan rempah kari dalam sokkabar lagi, bawang putih pun dah siap kupas.....

 ya Allah, terima kasih sebab hadirkan insan-insan berhati emas disekeliling kami....semoga kak seri dan suami dimurahkan rezeki dan semoga bisnes kak seri diberkati. aminnnn....

sebab mingming awal-awal dah siap potong+perap daging untuk lauk tengahari tu, baru mingming tau tips kena rebus dulu daging ni.....so mingming proceed dulu daging blackpaper mingming tu.... next time kari daging ya!

alhamdulillah daging yang mingming masak untuk lauk tengahari tu ok pulakkkk! tak liat langsunggggg! sedap pulak tu! hehehe.....cuak gak sebab takut liat..... hoi, dari tadi menceceh aje.....mana resepinya, makcik?



 hehe. 
scroll bawah ye....





DAGING MASAK BLACKPEPPER
sumber: mat gebu


Bahan-bahan:
500 daging batang pinang, hiris , cuci dan toskan
2 inci halia*
1 camca besar penuh lada hitam biji*

3 ulas bawang putih*  (*ditumbuk lumat)



3 camca besar kicap cair

1 camca besar sos tiram

1/2 biji red capsicum, hiris kasar
1/2 biji yellow capsicum, hiris kasar
1/2 biji green capsicum, hiris kasar
2 biji bawang besar hiris berbaji
2 batang leek, potong kasar
1/2 cawan air
1/2 camca besar gula
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan




Cara-cara:
  1. Daging tadi diperap bersama bahan tumbuk, kicap cair dan sos tiram selama 30 minit. Simpan dalam peti sejuk.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan leek, kacau dan tuang daging perap bersama jus2nya sekali. Kacau rata dan kecilkan api, tuang air dan masak hingga daging lembut.
  3. Masukkan capsicum dan bawang besar, gaul rata dan tambah gula. Masak hingga capsicum sedikit layu. Rasa dan jika kurang masin boleh tambak sedikit lagi kicap cair. Biar pekat sedikit. Angkat dan tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan....


disebabkan mingming takde leek dan mingming malas nak masak sayur, mingming masukkan sekali sayur kacang panjang...hihihi....dah la potong kacang tu pun tak berseni langsung bentuknya.....kalau mak mertua tengok ni, mesti dia dah reject awal-awal....tapi bgtau kat mak mertua tu - kalau nak reject pun, jemputlah makan dulu sesuap dua.....sebab kalau dia dah makan, kompom dia tak reject! sebab memang sedap gila! hahaha....berapa kali mau puji masakan sendiri daaaaa.....hahaha...

selalu kalau lauk daging ni memang tak berapa nak 'jalan' sangat.....tapi kali ni, sampai nasi pun abis lahh...selalu nasi mesti ada baki-baki sikit untuk makan malam.....tak cukup dengan nasi, encik miumiu makan dengan roti pulak blackpepper ni.....mingming ada goreng nugget...so nasi dah abis, mingming makan nugget cicah kuah blackpepper...licinnnnn kami laki bini setelkan! 

so apa tunggu lagi? kalau ada daging yang kejung dalam peti ais korang tu tapi tatau nak masak apa, inilah resepi yang harus korang cuba... anak ceria, ibu gembira! hahaha.... 


No comments: