dapur mingming: resepi ringkas, cepat dan sedap. DIY aje, tak yah beli.

kawan-kawan....tinggal lebih kurang 2 minggu lagi syawal nak habis dah...siapa yang belum berkesempatan nak buat puasa 6, masih sempat lagi nak mulakan. kalau siapa dah half way, semoga dapat mencukupkan 6 hari dengan jayanya. so hari ni mingming nak kongsikan menu iftar syawal mingming. macam yang mingming cerita dalam entri sebelum ni, mingming kan baru berjinak-jinak berkecimpung dalam arena masak memasak ni. maka menu simple dan pantas lah yang jadi pilihan.

so kalau korang tercari-cari menu yang ringkas tapi sedap, inilah entrinya. boleh juga kalau nak cuba untuk dijadikan salah satu menu open house korang. cekidautttt...



hari pertama puasa 6, mingming sakit perut. mungkin sebab sehari sebelumnya (ahad), mingming pergi open house. tak ingat makan apa yang buat mingming sakit perut. encik miumiu cadangkan mingming tak yah puasa. tapi mingming rasa macam sayang pulak sebab momentum nak berpuasa ni tengah berkobar-kobar. mingming nak buat ayam berlada untuk lauk berbuka tapi encik miumiu tak bagi makan pedas-pedas sebab perut tak baik lagi. 



inilah dia menu hari pertama puasa 6 itu....
first time mingming buat sup ayam ni, u ollsss....





SUP AYAM


Bahan-bahan:
 1 ekor ayam
 4 biji kentang - belah 4
 1 batang carrot - potong kecil
 6 cawan air
 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
 1 peket rempah tumis - 4 sekawan (bunga cengkih, buah pelaga, lawang, kayu manis)
 1 punjut sup bunjut
 1 kiub ayam
  garam

Bahan Hiris
 5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia - dititik            

Bahan Hiasan
daun sup - dihiris halus
daun bawang - hiriskan halus
bawang goreng


Cara-cara:
  1. Ayam dibuangkan kulit dan potongkan kecil. Basuh dan toskan.
  2. Tumiskan rempah tumis, bahan yg dihiris dan lada hitam, hingga harum.
  3. Masukkan air, halia, sup bunjut, kiub ayam dan ayam dalam periuk dan rebuskan sehingga mendidih.
  4. Masukkan kentang dan  karot masak hingga empuk.
  5. Kemudian masukkan garam dan rasakan. Biarkan hingga masak tutup api.
  6. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.


keesokan harinya, mingming sambung berpuasa untuk hari yang kedua. sebab sayang pulak nak stop. perut mingming kejap-kejap macam dah ok. kejap-kejap macam masih belum pulih sepenuhnya. mingming pun cadang nak makan berasaskan sup lagi la. mula-mula macam nak buat bubur nasi tapi macam tak konpiden sangat lorrr. jadi, marilah kita buat bihun sup untuk pertama kalinya. bihun sup utara youuuu! tengok kekdahnya, macam senang aje. hmmm, bila dah buat, memang senang sangat pun!

balik aje keje hari selasa tu, terus buat persiapan bahan-bahan untuk bihun sup. tengah dok sibuk-sibuk tu, mingming terpandangkan kentang. bila tengok kentang banyak, mingming pun cepat-cepat selak fail resepi mingming. mula-mula cakap dalam hati, syok jugak kalau cuba buat bergedil ni! mingming cakap kat encik miumiu, mingming nak cuba buat begedil. encik miumiu terus offer nak kupaskan kentang. cantekkk sangat la kannn sebab mingming takut jugak tak sempat nak kupas kentang bagai! 


pertama kali buat lah katakan..... saiz begedil mingming ada yang tak sama besar. tapi boleh laaaa.... yang penting, encik miumiu cakap sedap. yippieee!



BEGEDIL AYAM


Bahan-bahan:
3 biji kentang ~ dikupas kulit, di hiris bulat dan di goreng
1 keping dada ayam ~ di gaul kunyit dan garam dan di goreng, kemudian di siat halus.
Garam secukup rasa
Secubit lada sulah
1 pokok daun sup dan daun bawang ~ di hiris halus
1 batang cili merah ~ di buang bijinya dan di cincang halus
1 gengam bawang goreng
2 biji telur ayam
Sedikit minyak untuk mengoreng


Cara-cara:
  1. Kentang di kupas kulitnya, di potong bulat dan di goreng
  2. Setelah masak, terus di tumbuk lumat ketika ia masih panas-panas lagi
  3. Dada ayam yang telah di goreng, di siat halus
  4. Kemudian masukkan dalam kentang tadi dan tumbuk semula hingga bersatu
  5. Masukkan secubit garam dan secubit lada sulah. Gaul rata
  6. Kemudian masukkan bawang goreng, daun bawang dan cili merah. Gaul rata
  7. Ambil sedikit dan bulat-bulatkan, kemudian di leperkan sedikit lebih kurang sebesar 20 sen
  8. Pecahkan 2 biji telur dalam mangkuk lain dan kocokkan sedikit
  9. Celupkan begedil tadi dalam telur dan goreng dalam kuali 
  10. Balik-balikkan supaya rata masaknya
  11. Angkat dan toskan setelah masak kekuningan





sekarang, mari kita teruskan untuk hidangan utama. 
yeayyy!

disebabkan teruja, encik miumiu terover pulak rendam bihun. bila dah hidang, baru perasan bihun macam terlebih-lebih pulak. sebab bihun lagi banyak dari sup, tak dapat la nak tukar-tukar lauk dengan jiran sebelah rumah. hehe...alasan la tu. tapi sempat la jemput amir (adik mingming yang bongsu) datang rumah kitorang, makan bihun sup ni. kepada jiran, meh salin resepi.....


BIHUN SUP UTARA

Sumber: Mee Sup Utara Chef Hanieliza

 

Bahan A

1 paket bihun - rendamkan beberapa jam
2 s/b kunyit

Bahan Kuah
500 gm daging berlemak muda potong besar -  mingming tak letak daging pun sebab takde dalam peti ais
300 gm perut - mingming tak letak jugak
1 bungkus rempah bunjut
2 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 s/b lada hitam [tumbuk kasar]
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sup bunjut (kak ita tambah), mingming letak 2 s/b rempah sup adabi
2 kiub daging (kak ita tambah), mingming letak kiub ayam
garam
air secukupnya


Bahan Hiasan

daun sup dan daun bawang [ hiriskan]
lobak asin cincang
bawang goreng
cili merah [hiriskan]
limau kasturi [belah 2]

Bahan (Sos Cili)

10 biji cili merah
1 bawang putih
1 s/b cuka (kak ita gantikan dgn perahan air limau kasturi)
garam
gula dan air


Cara-cara:
  1.  Semua bahan dikisar halus dan masakkan sahingga mendidih dan pekat
  2. Rebuskan bahan kuah sehingga daging betul-betul lembut.
  3. Daging dan perut dihiriskan nipis.
  4. Celurkan bihun supaya lembut dan toskan.
  5. Masukkan bihun dan daging serta bahan hiasan dalam mangkuk dan letakkan kuah.


tak sangka, percubaan kali pertama mingming mencuba menu-menu kat atas ni menjadi! korang pun patut cuba tau. dah la senang, sedap pulak tu....bukan puji masakan sendiri ye tapi nak berterima kasih kepada mereka yang sudi berkongsi resepi dengan alam maya. mingming ni newbie :)

bila dah selalu masuk dapur ni, dah kurang rasa nak makan oder kat kedai. ye la, tengah rajin nak masak la katakan. hehe. bukan apa, mana yang mingming rasa boleh DIY, kenapa perlu beli? lagi pulak, encik miumiu memang rajin nak main masak-masak dengan mingming kat dapur. takde la kite syok sendiri kat dapur tu kannn. hihi

sambil-sambil masak tu, baca-bacalah selawat. pahala dapat, makanan pun tambah berkat!



No comments: